од 2012

Политика за Колачиња

Оваа Политика за колачиња последен пат е ажурирана на 17 октомври 2023 година и се однесува на граѓаните и законските постојани жители на Европската економска област и Швајцарија.

1. Вовед

Нашата веб-страница, https://glosa.com.mk (во натамошниот текст: „веб-страница“) користи колачиња и други поврзани технологии (за погодност, сите технологии се нарекуваат „колачиња“). Колачињата се поставени и од трети страни што ги ангажиравме. Во документот подолу Ве информираме за употребата на колачиња на нашата веб- страница.

2. Што се колачиња?

Колаче е мала едноставна датотека што се испраќа заедно со страниците на оваа веб- страница и се складира од Вашиот прелистувач на хард дискот на Вашиот компјутер или на друг уред. Информациите зачувани во него може да се вратат на нашите сервери или на серверите на релевантните трети страни за време на следна посета.

3. Што се скрипти?

Скрипта е дел од програмскиот код што се користи за да функционира нашата веб- страница правилно и интерактивно. Овој код се извршува на нашиот сервер или на Вашиот уред.

4. Што е веб-сигнал?

Веб-сигнал (или пикселна ознака) е мало, невидливо парче текст или слика на веб- страница што се користи за следење на прометот на веб-страницата. За да го направите ова, различни податоци за Вас се складираат со помош на веб-сигнали.

5. Колачиња

5.1 Технички или функционални колачиња

Некои колачиња гарантираат дека одредени делови од веб-страницата работат правилно и дека Вашите кориснички параметри остануваат познати. Со поставување на функционални колачиња, Ви ја олеснуваме посетата на нашата веб-страница. На овој начин, нема потреба постојано да ги внесувате истите информации кога ја посетувате нашата веб-страница. Можеме да ги поставиме овие колачиња без Ваша согласност.

5.2 Колачиња за статистика

Ние користиме статистички колачиња за да го оптимизираме искуството на веб- страницата за нашите корисници. Со овие статистички колачиња добиваме увид во користењето на нашата веб-страница. Бараме Ваша дозвола да поставуваме колачиња за статистика.

5.3 Колачиња за маркетинг/следење

Колачињата за маркетинг/следење се колачиња или која било друга форма на локално складирање, кои се користат за креирање кориснички профили за прикажување реклами или за следење на корисникот на оваа веб-страница или на неколку веб-страници за слични маркетинг цели.

5.4 Социјални медиуми

На нашата веб-страница вклучивме содржина од Facebook и Instagram за промовирање на веб-страници (на пр. „like“, „pin“) или споделување (на пр. „tweet“) на социјалните мрежи како Facebook и Instagram. Оваа содржина е вградена со код добиен од Facebook и Instagram и колачиња. Оваа содржина може да складира и обработува одредени информации за персонализирано рекламирање.

Ве молиме прочитајте ја изјавата за приватност на овие социјални мрежи (која може редовно да се менува) за да прочитате што прават тие со Вашите (лични) податоци што ги обработуваат користејќи ги овие колачиња. Податоците што се преземаат се анонимизираат колку што е можно повеќе. Facebook и Instagram се наоѓаат во САД.

6. Согласност

Кога ќе ја посетите нашата веб-страница за прв пат, ќе Ви покажеме скокачки прозорец со објаснување за колачињата. Веднаш штом ќе кликнете на „Зачувај параметри“, се согласувате да ги користиме категориите на колачиња и приклучоци што сте ги избрале во скокачкиот прозорец, како што е опишано во оваа Политика за колачиња. Можете да ја оневозможите употребата на колачиња преку Вашиот прелистувач, но имајте предвид дека нашата веб-страница може повеќе да не работи правилно.

6.1 Управувајте со поставките за согласност

Функционално – Секогаш активен

 • Техничкото складирање или пристап е строго неопходно со легитимна цел да се овозможи користење на одредена услуга експлицитно побарана од претплатникот или кориснико, или со единствена цел да се изврши пренос на комуникација преку електронска комуникациска мрежа.

Статистички

 • Техничкото складирање или пристап што се користи исклучиво за статистички цели.

Маркетинг

 • Техничкото складирање или пристап е потребно за креирање кориснички профили за испраќање реклами или за следење на корисникот на веб-локација или на неколку веб-локации за слични маркетинг цели.

7. Овозможување/оневозможување и бришење колачиња

Можете да го користите Вашиот интернет прелистувач за автоматско или рачно бришење колачиња. Можете исто така да наведете дека одредени колачиња може да не се ставаат. Друга опција е да ги промените поставките на Вашиот интернет прелистувач за да добивате порака секогаш кога ќе се постави колаче. За повеќе информации за овие опции, Ве молиме погледнете ги упатствата во делот Помош на Вашиот прелистувач. Ве молиме имајте предвид дека нашата веб-страница може да не работи правилно ако сите колачиња се оневозможени. Ако ги избришете колачињата во Вашиот прелистувач, тие ќе бидат повторно поставени по Ваша согласност кога повторно ќе ја посетите нашата веб-страница.

8. Вашите права во однос на личните податоци

Ги имате следните права во однос на Вашите лични податоци:

 • Имате право да знаете зошто се потребни Вашите лични податоци, што ќе се случи со
 • нив и колку долго ќе се чуваат.
 • Право на пристап: имате право да пристапите до Вашите лични податоци што ни се
 • познати.
 • Право на исправка: имате право да ги дополните, коригирате, избришите или блокирате
 • Вашите лични податоци кога и да посакате.
 • Доколку ни дадете согласност да ги обработуваме Вашите податоци, имате право да ја
 • отповикате таа согласност и да ги избришете Вашите лични податоци.
 • Право на пренос на Вашите податоци: имате право да ги побарате сите Ваши лични
 • податоци од контролорот и да ги пренесете во целост на друг контролор.
 • Право на приговор: може да се спротивставите на обработката на Вашите податоци. Ние
 • го почитуваме ова, освен ако не постојат оправдани основи за обработка.
 • За да ги искористите овие права, Ве молиме контактирајте со нас. Ве молиме погледнете
 • ги деталите за контакт на крајот од оваа Политика за колачиња. Доколку имате поплака за
 • тоа како постапуваме со Вашите податоци, би сакале да се слушнеме од Вас, но исто
 • така имате право да поднесете жалба до надзорниот орган (Органот за заштита на
 • податоците).

9. Детали за контакт

За прашања и/или коментари во врска со нашата Политика за колачиња и оваа изјава, Ве молиме контактирајте не со користење на следните детали за контакт:

Глоса
Ул. Ѓорче Петров 34 Скопје
Северна Македонија
Веб-страница: https://glosa.com.mk
Е-пошта: moc.liamg@oidutsasolg
Телефонски број: +38978447387

Оваа политика за колачиња беше синхронизирана со cookiedatabase.org на 6 октомври 2023 година.